Zeman chce drony. Jinak prý armáda nebude plnohodnotná

ČTK

Česká armáda by podle prezidenta Miloše Zemana neměla příliš váhat s pořízením dronů. Po pozorovacích bezpilotních letounech by měla ve druhé vlně pořídit bojové letouny, bez nichž v budoucnosti nebude zcela plnohodnotná. Zeman to dnes řekl na velitelském shromáždění. Širší využívání dronů Zeman české armádě opakovaně doporučuje.

Drony v české armádě

Zkušenosti s bezpilotními letouny v praxi už česká armáda má. V roce 2015 je začala používat v boji proti Talibanu v Afghánistánu. Drony ScanEagle v přepočtu za 200 milionů korun dostala armáda od Spojených států. Pomáhají střežit spojenecké letecké základny Bagrám a dohlížejí na bezpečnost hlídek. Stroj má rozpětí křídel přes tři metry a ve vzduchu dokáže zůstat až 22 hodin. Operovat může ve výšce jeden kilometr až 100 kilometrů od základny. Vybavený je kamerou, v některých případech i pro noční vidění. Operátoři jsou díky ní schopní přečíst SPZ jedoucího auta z výšky 500 metrů.

"Já se domnívám, že při úvahách (...) bychom v akvizicích o této nové technice neměli příliš váhat," řekl Zeman. V první vlně by armáda měla pořídit pozorovací drony, a až si osvojí tuto techniku, v druhé vlně se "nebát pořídit i bitevní drony". "Armáda bez této techniky v budoucnosti nebude zcela plnohodnotná, podobně jako kdysi nebyla plnohodnotná armáda, která neměla tanky," dodal.

Prezident připomněl, že plně podporuje tendenci armády postupně zvýšit výdaje na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu. Součástí tohoto závazku je ale také to, aby minimálně 20 procent výdajů šlo na investice. Nad jejich dlouhodobým charakterem by se armáda měla podle prezidenta zamyslet. Připomněl při tom "celou řadu tragédií v akvizicích", kterou si armáda v minulosti prošla - desetimiliardové ztráty v letounech L-159, nákup letounů CASA či nákup obrněných transportérů.

sinfin.digital