V Česku přibývá případů syfilitidy i kapavky, hlavně u pacientů, kteří už pohlavní nemoci měli

ČTK

raz

V Česku v posledních letech přibývá nemocných se sexuálně nakažlivými chorobami. Lékaři registrují nárůst počtu onemocnění syfilis a kapavky. V roce 2010 se nově objevila i tropická choroba lymphogranuloma venerum, která se od té doby také šíří. Řekli to dnes lékaři na tiskové konferenci v pražské Nemocnici Na Bulovce. Dlouhodobě vzrůstá i počet nemocných HIV.

Podle údajů, které mají lékaři k dispozici, roste zejména počet pacientů, kteří jsou se sexuálními chorobami léčeni opakovaně. "Není vzácností, že některé muže léčíme posedmé nebo poosmé," řekl Filip Rob z Dermatovenerologické kliniky Na Bulovce. Počet pacientů se syfilis v posledních letech poměrně stagnuje a pohybuje se v průměru kolem 730. Počet nově nakažených vzrostl od roku 2011 ze 437 na 494 v roce 2016.

Výrazně přitom nemocných přibylo zejména mezi muži, kteří mají sex s muži. V roce 2006 tvořili necelou desetinu všech onemocněných se syfilis, v loňském roce pak téměř polovinu. Od roku 2008 také výrazně přibývá těch, kteří mají syfilis a zároveň jsou HIV pozitivní. Vysoký přenos se vyskytuje i mezi bisexuálními lidmi. Podle lékařů to souvisí s rizikovým chováním těchto lidí.

V posledních šesti letech se také zvyšuje počet pacientů s kapavkou, a to ze 709 na 1527 v roce 2016. "To souvisí s tím, že kapavka je někdy dnes už rezistentní k určitým antibiotikům, ale i s pracovním úsilím lékařů a lepšími diagnostickými metodami," uvedla Hana Zákoucká ze Státního zdravotního ústavu.

Nově se objevila i nová tropická choroba lymphogranuloma venerum. V roce 2008 jí měl v ČR jeden pacient, od roku 2011 ale jejich počet strmě roste a v minulém roce to bylo již 43 lidí. Velmi strmě přibývá také infekce chlamidií. Od roku 2010 se počet pacientů s tímto onemocněním zpětinásobil, v minulém roce jich bylo 2307.

sinfin.digital