Babiš bude ve volbách lákat nejspíš i na nižší daně

Jedním z hlavních taháků hnutí ANO ve volbách možná budou nižší daně. Vyplývá to z rozhovoru ministra financí Andreje Babiše pro INFO.CZ. Vyloučil, že by Česko napodobilo Maďarsko, které uvažuje o razantním snížení daně pro firmy až na devět procent (v Česku je daň v současnosti 15 procent), připustil ale, že by se mohly daně o pár procentních bodů snížit. 

„Nemyslíme si, že by to pomohlo. Je to velký příjem do rozpočtu. Neříkám, že bychom to neměli o pár bodů snížit, ale nemyslím si, že je to dnes hlavní problém, který podnikatele trápí. Dnes mají hlavní problém, že nemají lidi, že je prostředí byrokratické,“ uvedl Babiš. Možnost snížení daní naznačil pro zpravodajský portál Seznam Zprávy i místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Podle něj by Česko mohlo některé daně začít snižovat, pokud se bude dařit ekonomice.

Změny by měly postihnout i daň z dividend. Podle Babiše z Česka každý rok odejde zhruba 270 miliard korun v dividendách. Firmy v ČR totiž platí daň z dividend 15 procent a to je částečně důvod, proč podnikatelé zakládají firmy v zahraničí. „Je otázkou, jak tyto lidi motivovat, aby peníze zůstaly v Česku. Musíme v nich vyvolat nějaké vlastenectví, protože tady zbohatli a někteří se tváří, že jsou nizozemské firmy,“ doplnil vicepremiér. Babiše inspiruje Slovensko, které zvažuje snížení daně z dividend na sedm procent.

Veškeré daňové změny by ovšem měla uskutečnit až vláda, která vzejde z parlamentních voleb. Podle ministra financí už není možné něco podobného v současné koalici prosadit. 

sinfin.digital