Zima je tu. Na horách napadnou desítky centimetrů sněhu

Info.cz

Na horách na severu a severovýchodě Česka by podle meteorologů mohlo do pátku napadnout až 30 centimetrů sněhu. V Krušných horách, na Šumavě a Českomoravské vrchovině sněhu napadne maximálně polovina. Ve většině krajů navíc začne ve čtvrtek vát silný vítr, který ve vyšších polohách může tvořit sněhové jazyky, na hřebenech i závěje.

Upozornění meteorologů na sněžení na horách platí do pátečního poledne. Se silným větrem by lidé měli počítat ve všech krajích s výjimkou Zlínského od čtvrtečního poledne do pátečního poledne.

„Ve čtvrtek vítr postupně zesílí na silný s nárazy kolem 72 kilometrů v hodině, na horách kolem 108 kilometrů v hodině. Rychlost větru bude vrcholit v noci na pátek, během pátečního dne bude vítr postupně slábnout,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

V souvislosti se silným větrem by se lidé měli mít na pozoru před možným lámáním větví, případně vyvracením stromů. Při jízdě na hory by řidiči měli používat zimní výbavu. Současně by lidé měli omezit horské túry a nevydávat se zejména na hřebeny.

Pro nákladní vozidla s výjimkou autobusů je od dnešních 16:00 uzavřen úsek silnice 10 od Tanvaldu k hraničnímu přechodu do Polska v Harrachově na Semilsku. V 17:00 byla pro nákladní dopravu uzavřena i silnice od Mníšku přes Albrechtice a Frýdlant do Polska.

 

sinfin.digital