Kalousek chce zabránit poslancům v cestě do Číny. Nelze přihlížet porušování lidských práv, říká

ČTK

luš

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek dnes na schůzi Sněmovny vyzval vedení dolní parlamentní komory, aby zrušilo plánovanou cestu skupiny poslanců do Číny. Vyzval k tomu kvůli úmrtí čínského disidenta, básníka a nositele Nobelovy ceny za mír Lioua Siao-poa. Zrušení má být podle něho symbolický protestní akt proti tomu, jak „zločinný komunistický režim zabil jednoho významného intelektuála a spisovatele“.

„Domnívám se, že za této situace není možné, aby Poslanecká sněmovna nevyjádřila svůj názor na to, zda si myslí, že souhlasí, nebo nesouhlasí s tak zásadním potlačováním lidských práv, které vede ke ztrátě svobody i ke ztrátě života,“ řekl Kalousek. Pokud by vedení Sněmovny cestu nezrušilo, vyzval předsedy klubů, aby jejich zástupci na tuto cestu nejezdili.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) sdělil ČTK, že organizační výbor, který cestu schválil, už zasedat nebude. Je tak na rozhodnutí jednotlivých poslanců, zda se cesty zúčastní, či nikoli.

Kalouskův poradce Ondřej Jakob ČTK řekl, že svou účast již zrušila poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková. Další člen delegace, Radim Holeček (ODS), naopak ČTK napsal, že do Číny poletí v každém případě. „Nejsem příznivcem laciných předvolebních gest,“ uvedl.

Skupina sedmi poslanců měla odcestovat příští čtvrtek na pozvání čínského velvyslanectví na týdenní návštěvu provincie S'-čchuan. Na programu má jednání s oficiálními představiteli regionu. Cestu schválil organizační výbor Sněmovny v polovině června.

sinfin.digital