5 700 Kč za měsíc. Tolik vydají české maminky za své děti. Myslí taky na sebe?

Prezentace klienta

České maminky vydají za své děti do 6 let pětinu průměrného rodinného rozpočtu. Chodí s nimi na čerstvý vzduch, od kolébky jim spoří a dopřejí jim víc než sobě. Zjistil to průzkum NN pojišťovny a penzijní společnosti.

Z celkových měsíčních výdajů na jedno dítě, které v průměru dosahují 5 700 Kč, jde téměř třetina na dobrovolné výdaje, mezi nimiž dominují dárky, vitamíny nebo peníze na zábavu a společnou dovolenou. Překvapivé je zjištění, že už u dětí do šesti let patří mezi nejvyšší měsíční položky také náklady na mobilní komunikaci – u pětiny rodin převyšují 430 Kč měsíčně.

„České matky sice neskloňují lásku a štěstí ve spojitosti se svými dětmi při běžném hovoru, ale projevují ji v činech. Pečují nejen o zdraví a spokojenost svých dětí, ale dbají i na jejich finanční zajištění, ať už prostřednictvím pojištění nebo spoření,“ říká Kateřina Štěrbová, členka představenstva NN zodpovědná za marketing a produktový vývoj.

Zodpovědnost a velkorysost

Téměř 60 % dětí má sjednáno nějaké pojištění, nejčastěji úrazové. A stejný podíl matek svým dětem i spoří, v průměru skoro 800 korun měsíčně. To je podle dat NN Penzijní společnosti víc, než si většina populace odkládá na stáří. Kromě toho je 80 % matek připravených své děti finančně podporovat až do konce studií.

„České matky jsou nejen zodpovědné, ale i velkorysé. Bohužel si myslím, že to vypovídá i o tom, že svoje vlastní potřeby často upozaďují,“ shrnuje Kateřina Štěrbová. Pouze sedm procent matek označilo za důležité v jejich současném životě vzdělání nebo kariéru, lásku a štěstí pouze 3 % z nich.

Pomoc na zavolanou

Právě na rodiny s dětmi se proto zaměřila i NN Životní pojišťovna a připravila pro ně několik novinek, například připojištění závislosti dítěte na péči jiné osoby či připojištění vybraných dětských onemocnění. Nově všem klientům nabízí také asistenční služby. Na telefonické lince, která je součástí této služby, mohou nejen maminky konzultovat svůj zdravotní stav s odborníkem nebo třeba získat informace o akcích v dětských centrech.

„Asistenční služby umějí usnadnit život při nemoci nebo úrazu zajištěním dopravy do nebo z nemocnice, dovozu jídla, nákupu potravin či léků, hlídání dětí, ale i úklidu domácnosti,“ vysvětluje Vladimír Dvořák, produktový ředitel NN pojišťovny a penzijní společnosti.

Lidem tak umožní zbavit se starostí všedního dne a užívat si života na plno. Více informací o asistenčních službách, pojištění a investicích od NN naleznete na www.nn.cz.

sinfin.digital