Babišovým světem teď otřásá deset otázek. V hlavní roli Čapí hnízdo, volby a policie

Tomáš Belica

Korunové dluhopisy? Střet zájmů? Dřívější kauzy šéfa hnutí ANO jsou ve srovnání s tím, čemu Andrej Babiš (62) čelí teď, skoro nic. Babiše a jeho pravou ruku Jaroslava Faltýnka (55) už netepou jen političtí soupeři. Kvůli fíglu s dotací pro Čapí hnízdo je chce stíhat policie! Blesk položil odborníkům deset nejdůležitějších otázek ohledně dalšího vývoje.

1) Vyhoví Sněmovna policii a vydá Babiše a Faltýnka?

Sněmovna musí žádost policie zařadit na nejbližší schůzi, ta začíná 5. září. Politologové se shodují, že poslanci – a to hlavně ti opoziční – své kolegy vydají k trestnímu stíhání rádi. Pro vydání zřejmě bude hlasovat i Babiš s Faltýnkem. „Samozřejmě si budou napřed chtít říct to své, ale uvědomují si, že mnohem horší pro ně by bylo, kdyby vydáni nebyli. Zvláště v předvolební kampani by to na ně vrhalo velmi špatné světlo,“ říká Jan Kubáček.

2) Nezasahuje česká policie do voleb?

Načasování žádosti o vydání krátce před volbami považuje politolog Kubáček za nestandardní: „Samozřejmě rozumím tomu, že policie musí konat nehledě na termíny voleb, ale je to přinejmenším zvláštní.“ Naopak politolog Lukáš Jelínek je rád, že policie koná bez ohledu na nějaké volby. „Myslím si, že to je to poslední, co by si občané tady v té zemi přáli,“ říká Jelínek. Proč vyšetřovatel Pavel Nevtípil zaslal žádost o vydání před volbami, na to Blesku pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová přímo neodpověděla. Vše, co mělo být k případu sděleno, již prý zaznělo.

3602723:article:true:true:true

3) Může kauza zamíchat s preferencemi ANO?

Tradičním stranám by taková aféra preference pěkně rozhodila, ne tak v případě Andreje Babiše a jeho hnutí. „Jejich voliči jsou mnohem větší srdcaři, dokážou Babišovi ledacos odpustit, zvlášť když ten to označí za kampaň a účelovku," míní Jelínek. Propad by dle něj byl jen v řádu procent. Současná kauza je ale prý kvůli zapojení policie mnohem vážnější, než byly aféry s korunovými dluhopisy či střet zájmů kvůli vlastnictví médií.

sinfin.digital