Veterináři vybijí desetitisíce slepic kvůli salmonele, Lidl stahuje vajíčka z prodeje

ČTK

luš

Veterináři potvrdili bakterie salmonely v chovu nosnic v Pohořelicích na Brněnsku. Začali tam vybíjet zhruba 65 000 slepic. Chov patří firmě AG Maiwald se sídlem v Litomyšli. Bakterie byly potvrzeny ve třech menších ze čtyř hal. Ve čtvrté, kde je 69 000 nosnic, se nákaza nepotvrdila. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Majitel firmy Arnošt Maiwald ČTK řekl, že se salmonela zjistila z trusu. Vejce z tohoto chovu stahuje ze své sítě obchodní řetězec Lidl.

Veterináři byli ve firmě od rána a zajistili část slepic, řekl novinářům jeden z pracovníků firmy. Podle něj už navečer v areálu nikdo nebyl, ale očekává se, že veterináři znovu přijdou ve čtvrtek ráno. Muž uvedl, že zaměstnanci dostali od veterinářů pokyny, jaká mají dodržovat pravidla k ochraně zdraví.

Podle Vorlíčka se bude drůbež likvidovat nejspíš do pátku. Jde o velký počet, na jaře se zlikvidovalo kvůli nákaze ptačí chřipky v celé zemi zhruba 98 000 ptáků. Kontaminovaná vejce se likvidují v asanačním podniku Mankovice. „Po dohodě se Státní veterinární správou jsme příslušná vejce preventivně stáhli z trhu,“ uvedl Maiwald.

sinfin.digital