Jih Čech zasáhly silné bouřky. Padaly kroupy, vykolejil vlak

ČTK

lup

Tři desítky zásahů měli dnes jihočeští hasiči kvůli silným dešťovým přeháňkám a bouřkám. Na Strakonicku u Nišovic vykolejil osobní vlak, nikdo nebyl zraněn. Výluka na trati Volyně - Čkyně potrvá podle odhadů do 22:00, pro cestující zajistily České dráhy (ČD) náhradní autobusovou dopravu. Menší krupobití potrápilo i návštěvníky českobudějovického agrosalonu Země živitelka, schovávali se hlavně uvnitř výstavních pavilonů.

Osobní motorový vlak vykolejil krátce po 16:00 na železničním přejezdu Nišovice u Volyně na Strakonicku. „Vyjel z kolejí vlivem sesunutí hlíny, dvě kola jsou venku. Na místě je záchranka, hasiči,“ řekl policejní mluvčí Jiří Matzner.

Podle mluvčího SŽDC Pavla Tesaře se nikdo nezranil, sesuv pravděpodobně zavinila bouřka. „Je tam odhad, že výluka bude do 22. hodiny,“ řekl Tesař. Podle mluvčí ČD Moniky Bezuchové funguje na trati náhradní autobusová doprava.

Jihočeští hasiči zasahovali na 30 místech, především v Českých Budějovicích, dále na Strakonicku a Českokrumlovsku. „Máme nějaké čištění kanálových vpustí, popadané stromy a jedno volání na tísňovou linku bylo, že je poškozená střecha,“ řekl operační důstojník hasičů. Voda vnikla i do jedné z prodejen v českobudějovickém obchodním centru Globus.

sinfin.digital