Obstrukce prezidentské kanceláře nebo novela stavebního zákona? Hlasujte o vstřícnosti úřadů k veřejnosti

Až do poloviny září může veřejnost hlasovat o nominacích v soutěži Otevřeno x Zavřeno, která hodnotí míru otevřenosti státní správy, svobody projevu a nové počiny v oblasti otevřených dat. O vítězi rozhodne také veřejná porota. V jubilejním patnáctém ročníku prošlo přísným ověřováním sedmdesát nominací z celkově 102 podaných. Mezi negativními je například protiústavní zákon tající data z nemocnic, zastřené nominování politika do mediální rady nebo mimořádné zastupitelstvo s podklady až na stůl. Mezi pozitivními najdeme vydobytí digitálních dat pro statistiky kriminality od Policie ČR anebo soukromou podporu nezávislých investigativních novinářů.

Pozoruhodný je jistě fakt, že letos dosáhl podíl kladně oceňujících návrhů již 40 %. Stále více úřadů a institucí zapojuje otevřenost do své činnosti jako klíčový prvek, na kterém staví svou úspěšnost a efektivitu. „Mnoho příkladů v kategorii Otevřeno ukazuje, že radnice často při rozvíjení otevřenosti postupují systematicky a prakticky. Například Brno-střed zavedlo mimo další transparentizační opatření i unikátně přehledný rozklikávací rozpočet, který umožňuje dojít až na úroveň jednotlivé faktury. Za podobná řešení byly v minulých ročnících oceněny Nové Město na Moravě anebo Černošice,“ informují organizátoři v tiskovém prohlášení.

Odborník soutěže Oldřich Kužílek nicméně upozorňuje, kterak některé nominace ukazují dvě tváře téhož úřadu. „Například pražská radnice na jedné straně zprovoznila ukázkovou aplikaci, umožňující podrobně sledovat všechny změny územního plánu, na druhé však odepírá informace k přípravě Metropolitního plánu, tvrdí, že jde o neformální komunikaci a přípravné podklady.“ Standardem soutěže jsou podle něj obstrukce Kanceláře prezidenta, ať už jde o odměny anebo dopis prezidenta USA Trumpa.

Většina lidí českým médiím nevěří, fake news vyhledává pětina českého Facebooku, říká Šlerka

sinfin.digital