Ministr Jurečka se opřel do Lidlu: nepřímo vyzval k bojkotu Řeckého týdne, mazání křížů je podle něj pokrytecké

lup

mk

Ministr zemědělství Marian Jurečka ostře zkritizoval obchodní řetězec Lidl. Vadí mu, že v rámci propagace Řeckého týdne společnost v letácích odstranila kříže z kostelů. Lidl se hájí, že se jedná o motivy, které jsou na výrobcích na mnoha evropských trzích a mají proto být nábožensky neutrální. S takovým vysvětlením ale u ministra příliš nepochodili.

Podle Jurečky je jednání řetězce "neuvěřitelně pokrytecké." 

"Stydí se snad za to, že i náš stát má základy v křesťanství? Budou požadovat i po dalších výrobcích, aby důsledně z obalů byly odstraněny další symboly naši historie a kultury? Mrzí mě takový postup. Také respektuji, že islám má svoje symboly, nevidím důvod, proč takto popírat historii a skutečnost a vytvářet nepravdivý obraz reality," píše Jurečka na svém facebookovém profilu a dodává, že by lidé návštěvu společnosti měli v tomto týdnu zvážit.

Nespokojený Jurečka není prvním veřejně aktivním činitelem, kterého krok Lidlu pobouřil. Ostře se do něj navezli už i Václav Klaus ml. a Jiří Ovčáček.

Kořeny zásahu grafiků jsou v Belgii, kde Lidl upravený motiv použil a kde to údajně rovněž vyvolalo bouři nevole. V České verzi katalogu se obrázek objevuje na obalech některých výrobků. Pro některé nespokojené zákazníky je to – jak tedy tvrdí na facebooku – důvod, aby do prodejen Lidlu přestali chodit.

sinfin.digital