Stres a úmorný zápach. Novinářka popsala práci za minimum a otřesné podmínky v továrně Agrofertu

Info.cz

adk

Křik, nadávky, stres a přesčasy v továrně bez oken. Tak vypadá práce v drůbežárně ve Vodňanech, která patří do koncernu Agrofert spadajícího do svěřeneckého fondu předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Reportáž z ní přinesl web A2larm.cz v rámci cyklu Hrdinové kapitalistické práce, v němž novinářka Saša Uhlová mapuje prostředí nejhůře placených zaměstnání.

Uhlová popisuje, že jí Agrofert za práci platil základní sumu 65,5 koruny na hodinu. Pracovala v dvousměnném provozu. Ranní služby začínaly z neděle na pondělí o půlnoci, v úterý ve čtyři ráno a další dny v šest. Odpolední směny nemají ohraničený konec.

Lékařská prohlídka před nástupem do zaměstnání je formalita. Novinářka zaplatila pět set korun a razítko dostala bez kontroly. Samotnou práci vykonávala v chladné zapáchající hale se špatným osvětlením a bez oken.

Vedoucím pracovníkům je často jen lehce nad dvacet let. Uhlové šéfovala 21letá Češka Pamela, která ve firmě pracuje od 17 let. Pamela byla podle novinářky nekomunikativní a neuměla zadávat práci, z čehož pramenily časté konflikty mezi zaměstnanci.

V náročném prostředí plném stresu a křiku plnila Uhlová často zbytečné úkoly. „Pořád se strašně spěchalo, plnily se plastové vaničky a pak, když prošly balením v ochranné atmosféře, se často ukázalo, že jich bylo moc, a trávili jsme čas tím, že jsme je rozbíjeli,“ píše v reportáži.

sinfin.digital