Malá domů prezidentových mužů? Firma získala zakázku a podpořila Zemanovce

ČTK

urm

Firma Avers, která od loňského léta opravovala restauraci Na Baště v areálu Pražského hradu, darovala 300.000 korun Straně práv občanů. Peníze přišly na transparentní účet strany v březnu, kdy rekonstrukce ještě nebyla dokončená, informovala dnes Česká televize. Společnost Avers i Správa Pražského hradu spojitost daru se získáním zakázky za zhruba 7,5 milionu korun odmítají.

Místopředsedou SPO je poradce prezidenta Martin Nejedlý, členem strany je také kancléř Vratislav Mynář. Nejedlý dar od firmy nevnímá jako neetický: "To asi naspojujete úplně všechno. Tak vás prosím o jedno, spojujte věci, které jsou racionální," řekl ČT. Podle mluvčího Správy Pražského hradu Davida Šebka získala firma zakázku na základě otevřeného podlimitního řízení.

Jednatel společnosti Avers Michal Koška uvedl, že si firma pro sponzoring vybrala SPO, protože je jí sympatická. "Bylo zjevně chybou, že jsme se vedle nemocnic, handicapovaných sportovců nebo kojeneckého ústavu rozhodli (ovlivněni sympatií příbuzného k SPO) jedinkrát sponzorsky podpořit politickou stranu. Poučení je hořké," řekl Koška ČT.

sinfin.digital