Čeští diplomaté asistují exprezidentu Klausovi při cestách do ciziny. Povinně i za krajní pravicí

Hlídacípes.org

Vojtěch Berger

Bývalý český prezident Václav Klaus má své věrné publikum i u krajně pravicových kruhů v sousedních státech. Blízko má zejména k rakouské straně Svobodných a k Alternativě pro Německo, jejíž mítinky pravidelně navštěvuje. Při těchto jeho cestách mu asistují čeští diplomaté, někdy i přímo velvyslanci. Jak se Klausovy soukromé cesty slučují s českou zahraniční politikou? Po tom pátrá článek serveru HlídacíPes.org.

Je 5. září 2017. Alternativa pro Německo ještě neví, že za necelé tři týdny poprvé pronikne do Bundestagu a v parlamentních volbách získá 13 procent hlasů. Je třeba zmobilizovat všechny síly – i v Cottbusu, na východě země. K tomu se hodí nějaké známé jméno, které oživí stranický mítink. Václav Klaus je ten pravý.

Z Česka to není daleko a exprezident sousední země navíc AfD podporuje dlouhodobě (jen v létě vystoupil na dvou mítincích strany). I do Cottbusu Klaus přijel. V sále s příznivci AfD sklidil podle webu a facebookových stránek Alternativy pro Německo ovace vestoje a bouřlivý potlesk.

Kromě exprezidenta ale na akci dorazil i velvyslanec České republiky v Berlíně Tomáš Podivínský. I jeho účastí se AfD pochlubila na svých stránkách.

Útoky autem jako základ z manuálu moderního teroristy. Proč se USA dosud téměř vyhýbaly?

sinfin.digital