Česko na pranýři kvůli diskriminaci: OSN bude hodnotit, jak vláda brání rasismu a znevýhodňování postižených

ČTK

raz

Česko v pondělí v sídle OSN v Ženevě podstoupí už potřetí přezkoumání svého stavu lidských práv. Ostatní země budou po pěti letech znovu hodnotit, jak český stát bojuje proti diskriminaci a jak přistupuje k ochraně ohrožených dětí, rovnosti žen a mužů či zajištění rovných šancí pro postižené, cizince a příslušníky národnostních či sexuálních menšin. Podle vládní zprávy pro OSN, kterou má ČTK k dispozici, ČR dostala při posledním přezkumu 136 doporučení a z nich splnila či plní 129. Podle nevládních organizací kabinet ale řadu doporučovaných věcí ke zlepšení situace neprovedl.

Univerzální periodický přezkum je procedura, která se zaměřuje na hodnocení stavu lidských práv ve všech 193 členských státech OSN. Situaci přezkoumávají vždy po zhruba 4,5 roku ostatní země a nevládní organizace. První zasedání se konalo v dubnu 2008. Česko posouzením prošlo v letech 2008 a 2012. Podle ministerstva zahraničí patří ČR při hodnocení jiných států k nejaktivnějším zemím, které navrhují nejvíc doporučení ke zlepšení. Celkem jich čeští zástupci dosud ostatním státům dali 903. Doporučení nejsou závazná.

Hodnocení se nyní koná od 6. do 17. listopadu, týkat se bude 14 zemí. Posuzovat se budou vždy zprávy od vlády, nezávislých expertů a neziskových organizací. "V průběhu současného třetího přezkumu se znovu očekává, že státy budou prezentovat kroky, které přijaly k naplnění doporučení, která jim byla udělena během předchozích hodnoceních a k nimž se zavázaly, že se jim budou věnovat," uvádí OSN na svém webu.

100. výročí: Říjnová revoluce pomohla kapitalismu osvojit si lidskou tvář, tvrdí filosof Hauser

sinfin.digital