3 důležité věci z domova, které byste dnes měli vědět

ČTK

adk

Vláda se vrátí ke sporu o používání zajišťovacích příkazů daňovou správou. Lobbista Marek Dalík by měl nastoupit do ruzyňské věznice. U Krajského soud Hradci Králové bude pokračovat jednání v kauze Lukáše Nečesaného. Co důležitého z Česka byste dnes měli vědět?

Vláda bude řešit zajišťovací příkazy

Vláda se vrátí ke sporu o používání zajišťovacích příkazů daňovou správou. Na žádost ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který před volbami jako lídr ČSSD požadoval odstoupení šéfa daňové správy Marina Janečka a náměstkyně Aleny Schillerové, by oba dnes měli přijít do Strakovy akademie využívání tohoto nástroje osvětlit. O Schillerové se spekuluje jako o nové ministryni financí v menšinové vládě, kterou staví šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Zaorálek před volbami odkazoval na podezření, že příkazy daňová správa používá k likvidaci firem, a to v zájmu holdingu Agrofert, který do února Babiš vlastnil.

Dalík nastupuje do vězení

Lobbista Marek Dalík, který byl odsouzen k pěti letům vězení v souvislosti s nákupem obrněnců Pandur, by měl nastoupit do ruzyňské věznice. Lhůta pro nástup vyprší v 16.00. Dalík podal proti odsuzujícímu rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu, to však nemá na nástup trestu vliv. Soud vynesl pravomocný rozsudek nad Dalíkem na konci letošního července, kdy se kauzou zabýval podruhé. Původní čtyřletý trest na jaře zrušil Nejvyšší soud. Dalík byl tehdy okamžitě propuštěn z vězení. Z trestu odpykal zhruba sedm měsíců.

sinfin.digital