Marže obchodních řetězců jsou nepřiměřené, ničí české firmy, prohlásil Zeman v mlékárnách Agrofertu

ČTK

raz

Obchodní řetězce mají podle prezidenta Miloše Zemana u některých potravin nepřiměřeně vysoké marže a to na úkor tuzemských potravinářských firem. Obchodní řetězce by proto měly být regulovány, řekl dnes Zeman při návštěvě olomoucké mlékárny Olma, která patří do holdingu Agrofert, který dříve vlastnil šéf ANO Andrej Babiš, a nyní je ve svěřenském fondu.

Prezident své tvrzení o nepřiměřeně vysokých maržích obchodních řetězců ilustroval na ceně jogurtů. „Nákupní cena pět korun, prodejní cena deset korun. Tak i když odečteme DPH, no tak samozřejmě je tam asi 60 nebo 70procentní obchodní marže. Takže snažme se regulovat obchodní řetězce a snažme se také o to, abychom jako v jiných zemích tady měli i národní obchodní řetězec s přiměřenými maržemi," řekl Zeman.

Přiměřené marže obchodních řetězců by podle Zemana pomohly tuzemským potravinářům i soběstačnosti Česka v oblasti potravin. „Předpoklad, aby ta soběstačnost se zvýšila, znamená zvýšení výkupních cen. Ale pozor - nikoli na úkor spotřebitele, ale na úkor obchodních řetězců," podotkl prezident, podle něhož by se soběstačnost ČR mohla zvýšit u řady druhů potravin i zemědělských komodit, které lze v tuzemsku produkovat.

Zeman není nesmrtelný. Navzdory fanklubu. Komentář Zdeňka Šarapatky

sinfin.digital