Zaorálek jednal o Češích vězněných v Turecku. Kdy pojedou domů?

Info.cz

Dvojice Čechů zadržovaných v Turecku kvůli podpoře kurdských milicí zatím domů s největší pravděpodobností nemíří. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek o jejich osudu jednal se svým protějškem a uvedl, že Ankara je ochotná pomoci najít řešení.

Citlivý případ, který zaměstnává nejvyšší diplomatické kruhy, zatím zdá se nekončí. Ministr zahraničí je ale optimistický. Na Twitteru uvedl, že turecká strana je kooperativní a je ochotná pomoci nalézt řešení.  

Češi zadržení v listopadu v Turecku podle tamních úřadů patří k milicím syrských Kurdů YPG, které Turecko na rozdíl od Česka považuje za teroristickou organizaci. Oba se na sociálních sítích chlubili fotografiemi a o svých aktivitách otevřeně mluvili. 

České ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by jednání Markéty Všelichové a Miroslava Farkase bylo trestné, a má zájem o jejich vyhoštění do Česka. Zaorálek také před jednáním vyjádřil přesvědčení, že sobotní teroristický útok v Istanbulu, ke kterému se hlásí kurdští extremisté, pozici Čechů nezhorší.

 

 

sinfin.digital