Vítězem Czech Press Photo je snímek z libanonské manifestace. Podívejte se, jaké další fotografie uspěly

ČTK

lup

Fotografií roku 2017 a vítězem soutěže Czech Press Photo je snímek s názvem Hizballáh, oslavy vítězství nad Izraelem. Jeho autor Martin Bandžák z agentury Magna ho vyfotil telefonem a mezinárodní porota ho vybrala z více než 7000 fotografií od 482 autorů. Černobílá fotografie zachycuje chlapce stojícího na ramenou davu na manifestaci Hizballáhu v Libanonu. Ceny se dnes předávaly na Staroměstské radnici, kde od středy začne výstava vítězných snímků.

Fotografie roku získala i první místo v kategorii Problémy dnešní doby a Bandžák vyhrál také kategorii Portrét s mladou nikaragujskou kojící matkou. Ta je stejně jako Fotografie roku černobílá. Kategorii Aktualita vyhrála fotografie Roberta Barky Ano Erdoganovi, Ne demokracii. Zachycuje davy příznivců prezidenta Erdogana v nočních ulicích po volbách v Turecku.

První cenu v kategorii Lidé, o kterých se mluví, má snímek Roberta Sedmíka s názvem Támhle je mikrofon. Zachycuje konflikt prezidenta Miloše Zemana s premiérem Bohuslavem Sobotkou na Pražském hradě ve chvíli, kdy se v květnu čekala demise vlády. Přestože premiér s demisí nepřišel, Zeman jednal tak, jako by se tak stalo, a Sobotku svou hůlkou odkázal k mikrofonu. Ze sálu odešel předtím, než Sobotka skončil projev.

sinfin.digital