Zeman trvá na přesunu české ambasády do Jeruzaléma. Z Trumpova rozhodnutí má radost

ČTK

urm

Český prezident Miloš Zeman ocenil plán prezidenta USA Donalda Trumpa přesunout americké velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma. Stejný krok by měly provést i Evropská unie a Česko, řekl dnes v TV Barrandov. Trump ve středu oznámil, že USA uznají Jeruzalém za hlavní město Izraele. Tuzemské ministerstvo zahraničí pak uvedlo, že Česko může o přesunu své ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma uvažovat až po jednání s klíčovými partnery.

Trump pověřil ministerstvo zahraničí USA, aby vypracovalo plán přemístění ambasády. Navzdory mezinárodní kritice také oznámil, že nastal čas, aby USA uznaly Jeruzalém za hlavní město Izraele. "Já mám z toho velkou radost, protože když jsem byl asi před čtyřmi roky na návštěvě v Izraeli, tak jsem říkal, že bych velmi uvítal, kdyby se česká ambasáda přesunula do Jeruzaléma," řekl dnes Zeman.

Český prezident také prohlásil, že velvyslanectví do Jeruzaléma by měla přesunout i EU. Přesun své ambasády do Jeruzaléma nevyloučilo třeba Rusko. Kritiku naopak vyvolal Trumpův krok hlavně v arabských zemích, ale také u představitelů Německa, Francie, Británie a Evropské unie. Jeruzalém, historické centrum Palestiny, považuje Izrael za svou metropoli. Palestinci žádají pro svůj budoucí stát za hlavní město východní Jeruzalém, který ale v roce 1967 obsadil Izrael. Dlouhotrvající spory o město jsou častou rozbuškou ve vzájemných vztazích.

sinfin.digital