Manžel Češky, kterou zabil terorista v Berlíně: Merkelová nám měla kondolovat

ČTK

mk

Očekával bych, že nám německá kancléřka Angela Merkelová bude kondolovat, říká v rozhovoru s ČTK Petr Čižmár, jehož manželka zemřela před rokem při teroristickém útoku v Berlíně. Naďa Čižmárová se stala jednou z 12 obětí útoku radikálního islamisty na vánoční trh. Její manžel, který tehdy prožil tři dny hrozivé nejistoty, je přesvědčen, že stačilo málo a ještě by žila. Německé úřady podle něj ale mnohokrát pochybily. Němečtí politici zase odmítli přijmout zodpovědnost, míní.

Čtyřiatřicetileté Nadě Čižmárové se loni 19. prosince na vánoční trhy ani moc nechtělo, těšila se, až bude doma a pustí se do přípravy cukroví. Nakonec ale s kolegy z práce večer vyrazila. Když se asi po dvou hodinách krátce po osmé večer chystali jít domů, vjel na trh na náměstí Breitscheidplatz kamion.

Petr Čižmár, který byl v té době s pětiletým synem Davidem v bytě ve středoněmeckém Braunschweigu, dostal ještě v noci od francouzské kolegyně své ženy na facebooku zprávu, že se nehlásí a jestli o ní něco neví. „Já jsem samozřejmě nic nevěděl, zkusil jsem jí zavolat, ale telefon byl vypnutý,“ vypráví. „Neviděl jsem hned tu nejhorší, pesimistickou variantu, že se něco fakt stalo. Myslel jsem si, že se do rána ozve.“

Teroristický útok v Berlíně, při kterém zemřela i jedna Češka: Vyplula další závažná chyba policistů

sinfin.digital