Předsedou Zelených chce být také Vosecký z Prahy 7. Obrat doleva hodnotí kriticky

Radní Prahy 7 František Vosecký se bude podle informací redakce INFO.CZ ve druhé polovině ledna ucházet o hlasy delegátů sjezdu zelených v boji o předsedu strany. Z něj po debaklu ve sněmovních volbách rezignoval Matěj Stropnický. Kandidaturu na pozici předsedy strany ohlásili už dříve také Petr Štěpánek a Petr Kutílek. Stranu zelených letos čeká zásadní období, nové vedení bude muset během krátké doby stabilizovat finanční situaci a připravit stranu na podzimní komunální a senátní volby.

Strana je přitom dlouhodobě zmítána spory o směřování mezi liberály a levicově orientovanými členy. V tomto ohledu platí, že všichni tři dosavadní kandidáti na předsedu zastávají na vnitrostranické poměry Strany zelených středové, případně pravicové postoje. Osobně je Vosecký přesvědčený, že lze stranu postupně stmelit a sjednotit. „Myslím, že taková cesta možná je. Ostatně, nedávno jsme schvalovali dlouhodobý program, na kterém se shodla více než devadesáti procentní většina strany. Z toho musíme vycházet,“ zdůrazňuje v rozhovoru pro INFO.CZ.

Primárně podle jeho mínění všechny straníky Zelených spojuje zájem o ochranu přírody a udržitelný rozvoj. „Z toho musíme vycházet. Navíc nás v nejbližší době čekají komunální volby, ty jsou velmi zaměřené na konkrétní nástroje, konkrétní politiky, a v případě komunálních témat nevidím v Zelených žádné rozpory, ale naopak spoustu zkušeností, které spolu budeme sdílet. Osobně nemám problém spolupracovat s politiky, kteří jsou více nalevo než já, problém mám pouze s těmi, kdo nepovažují demokracii za ideální způsob spravování věcí veřejných. A takových je v Zelených jako šafránu.“

Nejsme levicoví extremisté. S ODS, SPD a TOP 09 ale nelze najít společnou řeč, říká Pávek ze Zelených

sinfin.digital