Politické zásahy se nekonají, postupujeme podle zákona, brání vyšetřování Čapího hnízda šéf pražské policie

ČTK

raz

Ředitel pražských policistů Miloš Trojánek se postavil za vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo. Vyloučil politické zásahy do případu a odmítl spekulace o to, že policie postupovala nezákonně. Uvedl, že už loni v srpnu byl nepříjemně zaskočen snahou 013„některých osob" o zpochybnění nezávislosti policejního vyšetřování této kauzy a nyní se situace opakuje. Jeho prohlášení dnes policie zveřejnila na webu. Kvůli padesátimilionové dotaci na farmu chce policie stíhat premiéra Andreje Babiše (ANO) a předsedu poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka.

„Pražská policie byla a je apolitická a řídí se výhradně zákony této země. V případě vyšetřování samotné kauzy Čapí hnízdo kriminalisté pracují v souladu s trestním řádem a pod dozorem Městského státního zastupitelství v Praze," uvedl Trojánek. Vyšetřovatel případu podle něj dlouhodobě patří mezi nejzkušenější pracovníky odboru hospodářské kriminality, nyní je ale opět stavěn do negativního světla v souvislosti s vyšetřováním jiných kauz. „Proti těmto snahám o diskreditaci a znevěrohodnění hlavního vyšetřovatele se důrazně ohrazuji," dodal Trojánek.

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství. O jejich vydání k trestnímu stíhání požádala policie loni v srpnu, poslanci k tomu svolili počátkem září. Stíhání bylo přerušeno po říjnových volbách, ve kterých Babiš a Faltýnek obhájili místa poslanců. Policie následně znovu požádala o jejich vydání ke stíhání, Sněmovna o žádosti dosud nerozhodla.

Ministerstvo navrhne vynětí Čapího hnízda z projektů dotovaných EU, věří Schillerová

sinfin.digital