Zpráva OLAF odpovídá spisu policie, shodují se poslanci. Píše se v ní o podvodu

ČTK

raz

Zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o Čapím hnízdu odpovídá policejnímu spisu a obsahuje i termíny dotační podvod a poškozování zájmů Evropské unie. Uvedli to poslanci z mandátového a imunitního výboru, kteří se dnes se zprávou seznámili na pražském policejním ředitelství. Členka výboru Kateřina Valachová (ČSSD) ale také uvedla, že zpráva nekonstatuje trestnost žádné osoby, protože evropskému úřadu to podle ní nepřísluší.

„Zpráva v žádném případě neobsahuje konstatování trestného jednání jakékoli osoby, není to jejím účelem," podotkla Valachová. Pravomoc OLAF je podle ní jiná. Podobně jako další člen výboru Jakub Michálek (Piráti) je přesvědčena o tom, že evropský úřad s českou policií spolupracuje.

OLAF podle Michálka případ, v němž čelí obvinění i premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek, podrobně zmapoval a vybízí k tomu, aby jednání přezkoumala česká justice. Podle dalšího člena výboru Miroslava Kalouska (TOP 09) je zpráva cenná v tom, že nezávislá evropská autorita v závěrech potvrzuje, že postup české policie není účelový, jak tvrdí Babiš a Faltýnek.

Zemana uklidili a udělali dobře. Jeho soupeři dělají vše pro to, aby vyhrál, říká Biler

sinfin.digital