Hraje Babiš o čas? Žádá o odklad slyšení před imunitním výborem, kvůli překladu zprávy OLAFu

ČTK

Info.cz

vkr

Špičky hnutí ANO Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek požádali o odklad svého slyšení z úterního jednání mandátového a imunitního výboru. Ten se měl sejít proto, aby řešil jejich případné vydání policii kvůli kauze Čapí hnízdo. Oba politici ale nyní prostřednictvím svých právníků tvrdí, že se chtějí nejdříve seznámit s českou verzí zprávy o Čapím hnízdu, kterou vypracoval evropský vyšetřovací orgán OLAF. A žádají o odklad. Ještě před několika dny přitom Babiš tvrdil, že jej tato zpráva v nejmenším nezajímá a že ji číst nebude. 

Otočka o 180 stupňů. Zatímco ještě před několika dny premiér Andrej Babiš tvrdil, že zprávu evropského vyšetřovacího úřadu OLAF ohledně kauzy Čapí hnízdo nečetl a číst ji ani nechce, dnes tvrdí pravý opak. Dokonce kvůli tomu, aby si měl možnost si ji přečíst v českém jazyce, navrhuje společně s Faltýnkem posunout zasedání sněmovního mandátového a imunitního výboru. „Je zjevné, že bude snaha celou věc odsunovat a oddalovat jakýmikoliv kroky, a toto do toho určitě zapadá,“ komentoval to poslanec Marek Výborný.

Mandátový a imunitní výbor měl kauzu Čapí hnízdo řešit v úterý, už ve středu přitom chce Babiš předstoupit před poslance s žádostí o důvěru. Faltýnek ale pro Českou televizi uvedl, že policie oběma politikům umožní zprávu prostudovat až ve čtvrtek 11. ledna, tedy den po hlasování o důvěře vládě. 

Může Česko hodit zprávu OLAFu do koše? 6 důležitých otázek a odpovědí o kauze Čapí hnízdo

sinfin.digital