Zprávu OLAF poskytne ministerstvo financí jen dvěma poslancům. Veřejnosti ji oficiálně neukáže

ČTK

raz

Ministerstvo financí poskytne zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) k dotacím na Farmu Čapí hnízdo dvěma poslancům. Ti jí ale nebudou moci dále zveřejňovat. S plošným zveřejněním zprávy však ministerstvo nepočítá. V dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Sněmovna má rozhodovat o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) v souvislosti s Čapím hnízdem k trestnímu stíhání příští týden.

„V pondělí podepíši právní analýzu, která umožní zprávu těmto poslancům vydat," řekla. Podle ní poslanci mají dle jednacího řádu Poslanecké sněmovny na získání zprávy nárok, a proto jim jí MF poskytne. Jiný právní výklad je podle ministryně u žádosti dvou senátorů.

Ministerstvo podle Schillerové dostává ročně několik zpráv OLAF a nikdy žádnou nezveřejňovalo. Po obdržení zprávy k Čapímu hnízdu jí ihned předalo orgánům, které měly právní zájem na jejím získání. Zveřejnění zprávy Nejvyšší státní zastupitelství nedoporučilo s tím, že by mohlo ohrozit trestní stíhání. Zprávu již ale získaly a zveřejnily Hospodářské noviny.

Od Zemana čekám to nejhorší. Nemá kde brát, útoky na Drahoše má Hrad připravené, říká Pehe

sinfin.digital