Palachův týden ve stínu Ondráčka: Policii nesmí hlídat „mlátička", vzkazují účastníci do sněmovny

ČTK

raz

Sněmovní komisi pro dohled na Generální inspekcí bezpečnostních sborů (GIBS) nesmí podle účastníků setkání, které v roce 1989 zahájilo Palachův týden, vést komunistický poslanec Zdeněk Ondráček. Dnes se Dana Němcová se synem Davidem, Petr Placák a Jana Marcová (dříve Petrová) sešli po 29 letech znovu u pomníku svatého Václava. Kromě vzpomínek, ale vyjádřili i doporučení pro Sněmovnu, která má o novém šéfovi komise znovu rozhodovat ve středu.

Tehdejší disidenti připomněli, že Ondráček se o své minulosti u SNB a Veřejné bezpečnosti nechce bavit a nedistancoval se od ní. "Instalovat ho do čela sněmovního orgánu pro kontrolu policie je výsměchem našemu demokratickému systému. Je to pohrdání lidskou svobodou a lidskými právy i urážkou statisíců obětí represí komunistického režimu a všech těch, kteří se za cenu příkoří zasloužili o dnešní svobodnou společnost," četl Placák ze společného prohlášení.

O Ondráčkově zvolení do čela komise Sněmovna hlasovala už v polovině prosince. Původně bylo oznámeno jeho zvolení, po zpochybnění volebního kvora ale druhou volbou neprošel.

Několik původních účastníků setkání v pondělí 16. ledna roku 1989, na připomínku oběti Jana Placha, který se upálil jako nesouhlas se sovětskou invazí z roku 1968, se potkává na místě pravidelně. Pokládají květiny jako tehdy, kdy bylo na Václavském náměstí několik stovek lidí, čtrnáct jich bylo zatčeno. "Václav Havel stál tady stranou u stánku, vidím ho jako dneska. Sbalili ho taky," vzpomínala Marcová na účast pozdějšího prezidenta.

„Ačkoli všechna shromáždění měla pokojný charakter a svobodu shromažďování občanům zaručovala i tehdejší ústava, příslušníci pohotovostních útvarů policie tloukli demonstranty hlava nehlava, včetně starců, žen či nedospělých chlapců. Při záměrně brutálních policejních zásazích byly zraněny stovky lidí," píše se dále v prohlášení.

sinfin.digital