Soud zprostil Vitáskovou obžaloby v kauze solárních elektráren. Původně dostala osm a půl roku

ČTK

of

Olomoucký vrchní soud dnes zprostil obžaloby bývalou předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou v kauze neoprávněně udělených licencí solárním elektrárnám na Chomutovsku. Podle soudu se neprokázalo, že se stal skutek, za který byla stíhána. Vitáskovou původně krajský soud potrestal 8,5 lety vězení.

Odvolací soud dnes také snížil tresty majitelům obou elektráren Saša-sun a Zdeněk-sun, bratrům Zdeňkovi a Alexandrovi Zemkovi ze 7,5 let na šest let a devět měsíců. O 1,5 roku na sedm let soud snížil trest bývalé vedoucí odboru licencí ERÚ Michaele Schneidrové.

V kauze čelilo obžalobě u odvolacího soudu osm obžalovaných. Soud snížil trest také reviznímu technikovi Vladimíru Čimperovi, a to z 5,5 roku na čtyři. Dalšímu technikovi Karlu Šupinovi, který se podle soudu na nepravdivých revizních zprávách rovněž podílel, ponechal trest 5,5 roku, ale snížil mu o polovinu peněžitý trest na 250.000 korun. Naopak dalším jejich dvěma kolegům, obžalovaným Janu Hudečkovi a Jaroslavu Krymovi soud tresty zvýšil o rok z šesti na sedm let.

Z obávané bývalé šéfky ERÚ Vitáskové je ochránkyně lidských práv. Založila si neziskovku

sinfin.digital