Babišův den v Davosu: Jednal o rozpočtu EU, reformě azylu nebo brexitu

ČTK

raz

Premiér v demisi Andrej Babiš dnes jednal v Davosu s předsedou vlády Lucemburska Xavierem Bettelem o rozpočtu Evropské unie, unijní reformě azylové politiky či o brexitu. Babiš má ve švýcarském horském letovisku u příležitosti Světového ekonomického fóra (WEF) na dnešní den domluveno oficiálně několik schůzek. ČTK v Davosu řekl, že další, méně formální chce stihnout například u kávy. Účast na fóru chápe jako efektivní a racionální možnost setkat se s řadou lidí.

Babiš po schůzce ČTK řekl, že s Bettelem a lucemburským ministrem financí Pierrem Gramegnaou mluvil o základní agendě bulharského předsednictví Evropské unie. „S ministrem financí se známe z mého předešlého působení, mluvil jsem s ním i o našem rozpočtu a projektu reverse charge, ve kterém chceme pokračovat," uvedl Babiš. Stejná unijní témata chce probírat i odpoledne s premiérem Portugalska Antóniem Costou a Estonska Jürim Ratasem.

Lucembursko a Česká republika mají odlišné názory na řešení migrační krize, připustil Babiš. Česko zásadně odmítá rozdělování migrantů na základě kvót. „Musíme si to vysvětlit a musí se najít řešení, protože každá země má na migraci jiný názor. Je třeba najít kompromis všech členských zemí," řekl. Další země by podle něj měly chápat specifika Česka a dalších zemí visegrádské čtyřky (V4), podobně jako jim rozumí například v případě vztahů Británie a Irska v otázce brexitu, dodal.

sinfin.digital