Budou Češi volit Le Penovou? Evropský parlament se připravuje na revoluci ve výběru europoslanců

Lucie Bednárová

Možná už v příštích volbách do Evropského parlamentu, které proběhnou na jaře 2019, by Češi mohli volit kandidáty ze dvou seznamů. Kromě nabídky domácích politiků by měli možnost vybírat i jména na další samostatné kandidátce, která bude společná pro celou Evropu. Píše se to v návrhu, o kterém budou v těchto dnech ve Štrasburku rozhodovat europoslanci. Těm českým se však novinka nelíbí a mají obavy z toho, že evropská nadnárodní kandidátka, kterou prosazuje třeba francouzský prezident Emmanuel Macron, nepřiblíží unii jejím občanům, ale naopak posílí populisty a extremisty a ve výsledku odradí řadu voličů.  

Poslední volby do Evropského parlamentu proběhly v květnu 2014 a Češi se v nich příliš nevyznamenali. Do volebních místností se tehdy dostavilo jen něco málo přes 18 % voličů a horší skóre zaznamenali už jen na Slovensku (13 %).

Změnit by to podle některých mohly nadnárodní evropské kandidátky, jejichž myšlenka opět ožila v souvislosti s přerozdělováním křesel v Evropském parlamentu po odcházejících britských europoslancích. Rozhodovat o novince by se mělo již tento týden na plenárním zasedání ve Štrasburku a podle zjištění redakce půjde o jedno z nejtěsnějších hlasování za dlouhou dobu. „Názory jsou hodně roztříštěné, důležitý bude každý hlas,“ řekl zdroj blízký jednání.

Po celoevropských kandidátkách dlouhodobě volá šéf evropských federalistů v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt a zamlouvají se i francouzskému prezidentu Emmanuelu Macronovi či dalším západoevropským zemím, například Španělsku nebo Itálii.

Tito politici věří, že možnost nevybírat kandidáty do Evropského parlamentu pouze z národních kandidátek, ale také ze seznamu, kde budou uvedena jména lidí z celé EU, přispěje k tomu, že se bude o unii více mluvit. Do středu pozornosti tak bude snazší dostat celoevropská témata a spolu s tím budou logicky hlasitěji zaznívat i názory na řešení společných problémů.

sinfin.digital