„Smrt nezná rozdíly.“ Pelikán vyčinil Okamurovi za výroky o táboře v Letech

ČTK

bau

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) vyjádřil znepokojení nad výroky předsedy SPD a místopředsedy Sněmovny Tomia Okamury o protektorátním koncentračním táboře pro Romy v Letech u Písku. Vyzval ho, aby s výroky o nehlídaném táboře ustal a aby se připojil k uctění památky všech, kdo za války trpěli nebo zemřeli.

Okamura v lednu řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat. Vyjádření kritizovala pražská židovská obec i Muzeum romské kultury, které v něm spatřují popírání holokaustu. Na Okamuru podalo minulý týden trestní oznámení občanské sdružení Konexe.

Pelikán dnes uvedl, že Okamura vychází ze špatných informací, polemiku s ním ale vést nehodlá. „Nezáleží totiž na tom, zda byl nebo nebyl tábor v Letech oplocen, případně jak obtížné pro vězně bylo tento plot překonat. Ať tak či onak, Lety jsou místem, kde zbytečně, barbarsky a v hrůzných podmínkách umíraly stovky lidí. Pro další z obětí válečné mašinerie se tábor stal zastávkou před továrnami na smrt, kde je čekalo vyhlazení a kde jim nebylo umožněno své životy dožít,“ uvedl v otevřeném dopisu Okamurovi.

Zpochybňování genocidy, popírání holokaustu. Za výroky o Letech míří po Okamurovi trestní oznámení i na Roznera

sinfin.digital