Šlachtův detektiv dostane odškodné za nezákonnou vazbu. Pobyt ve vězení Vokálovi podlomil zdraví

ČTK

bau

Detektiv bývalého protimafiánského útvaru Luděk Vokál dostane od státu odškodné přes 26 000 korun za to, že byl před více než dvěma roky nezákonně umístěn do vazby. Rozhodl o tom dnes pravomocně pražský městský soud. Policista čelí obvinění z korupce a úniků informací, za což mu hrozí až 12 let vězení. Podle advokáta Radka Šmerdy vinu odmítá. Ve spise není žádný důkaz, který by ho usvědčoval, tvrdí Šmerda.

Vokál byl na obviněn na konci října 2015. Soud ho následně poslal do vazby, jelikož se obával, že by mohl ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky. Proti rozhodnutí podal stížnost, které vyhověl pražský městský soud. Podle něj nebyly důvody pro uvalení vazby, ze které byl po necelém měsíci propuštěn.

Podle Šmerdy se klientovi ve vazbě rapidně zhoršilo zdraví a musí se dodnes léčit. Ministerstvo ho odmítlo odškodnit, a tak podal k soudu žalobu, které justice vyhověla. „Rozhodnutí o vazbě bylo nezákonné,“ řekla dnes předsedkyně senátu Jiřina Jislová. Zamítla odvolání ministerstva, které argumentovalo například tím, že o jeho případu teprve bude rozhodovat soud. Soudkyně ale při krátkém zdůvodnění verdiktu uvedla, že rozhodnutí o vině či nevině nic nemění na tom, že byl ve vazbě neoprávněně.

Vokál měl podle obvinění, jehož části se v minulosti objevily v médiích, mezi roky 2010 a 2015 poskytovat lidem z podsvětí informace ze spisů protidrogové centrály nebo informace z policejních databází o šéfovi ČEZ Danielu Benešovi či lobbistovi Romanovi Janouškovi. Další skutky se týkají toho, že pomohl zdržet zátah policie proti údajným vyděračům nebo zařízení povolení k pobytu pro přítelkyni jedné z vlivných postav tuzemského podsvětí.

sinfin.digital