„Nebudeme to trpět donekonečna.“ Potomci vězňů z tábora v Letech podávají na členy SPD trestní oznámení

Aneta Černá

Na SPD se kvůli výrokům o táboře v Letech u Písku řítí další trestní oznámení. Tentokrát ji navíc podávají lidé, kterých se prohlášení Tomia Okamury a Miloslava Roznera osobně týkají – příbuzní lidí vězněných v Letech. „Proč máme pořád poslouchat takové výroky? Co si to dovolují? Nebudeme to trpět donekonečna,“ uvádí aktivista Čeněk Růžička, který je prezidentem Výboru pro odškodnění romského holocaustu v ČR.

„Dávám dohromady oznámení. Budeme požadovat morální odškodnění,“ potvrdil webu INFO.CZ Růžička. Trestní oznámení chce na státní zastupitelství donést zítra. Podepíší se pod ní mimo jiné i potomci lidí, kteří věznění v táboře v Letech u Písku zažili. Přímých pamětníků už ubývá. „Už žijí jen tři lidé, kteří Lety přežili, a jejich zdravotní stav už není příliš dobrý,“ dodává Růžička.

Růžička prý bude požadovat morální odškodnění. „Když dosáhneme odškodnění, tak si potom snad každý dá větší pozor na to, co říká, zvlášť politici, kteří jsou všem na očích. Nejde nám ale o výši sankce, protože to nás nevytrhne. Jde nám o princip,“ vysvětluje Růžička, jehož matka veznění v táboře přežila.

Šéf SPD Tomio Okamura v rozhovoru pro DVTV minulý týden uvedl, že tábor v Letech nebyl oplocený a hlídaný a lidé se v něm mohli volně pohybovat. Okamurův stranický kolega Miloslav Rozner měl zase dle publicistů z pořadu 168 hodin na prosincovém sjezdu strany uvést, že „by nikdy nevyhodil z okna půl miliardy za likvidaci fungující firmy kvůli neexistujícímu pseudokoncentráku“.

sinfin.digital