Zimola nasadil delegátům růžové brýle. Pak jim je sundal: „Nic není v pořádku a nebude“

ČTK

pav

Podle bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly ČSSD rezignovala na levicový program, zapomněla poslouchat voliče. Nemáme čas na "přešlapování, další chyby a kecy". Před svým projevem rozdal delegátům růžové brýle - aby se podívali, jak současné vedení ČSSD vidí situaci v sociální demokracii.

Sám Zimola si brýle nasadil a prohlásil, že ČSSD je sebevědomá hrdá strana, která řeší jen problémy voličů a jejíž starostové se nemůžou dočkat předpokládaných vítězných voleb. "Rodiny Špačků a Foldynů plánují společnou dovolenou. Škromach si kupuje větší bazének. Situace je skvělá," říkal pobaveným delegátům, u nichž se svým následným projevem sklidil největší ohlas ze všech kandidátů na předsedu.

 

  Po sundání brýlí Zimola prohlásil, že v ČSSD nic není v pořádku a nic není, jak má být. "Zapomněli jsme poslouchat voliče. Tak nám je odlákal miliardář vydávající se za filantropa. Nevíme, co voliči chtějí," řekl. Hned na to uvedl řadu příkladů, kde a čím by měla ČSSD voliče zaujmout a na co by se měla soustředit.

Lidé podle Zimoly chtějí kvalitu potravin jako v Rakousku, trápí je nedostatek lékařů, nechtějí pracovat za nízké mzdy, chtějí ochranu proti lichvářům, nechtějí vracet církvím v restitucích více, než se vracelo v 90. letech ostatním restituentům.

Kritizoval, že ČSSD urážela živnostníky či špatně řešila valorizaci penzí. "Lidi chtějí zpět politiky, kteří rozumí jim. Chtějí zpátky stát, který jim ukradli kapitalističtí elitáři," řekl Zimola. K tomu, zda by měla jít ČSSD do vlády s hnutím ANO, se Zimola v kandidátském projevu nevyjádřil.

Hamáček: Jednat o vládě neznamená do ní vstupovat

Jan Hamáček, kandidát na předsedu ČSSD, nabídl delegátům sjezdu snahu o sjednocení strany. Měli bychom jednat s hnutím ANO o účasti na nové vládě, myslísi Hamáček.

Pokud ČSSD zůstane v opozici, bude často stát proti vlastnímu programu, který vytunelovalo hnutí ANO, prohlásil v nominačním projevu Hamáček. Sociální demokraté by měli podle něho usilovat o resorty, díky kterým je možné prosazovat stranický program. Zároveň s ohledem na trestní stíhání předsedy ANO a premiéra v demisi Andreje Babiše Hamáček uvedl, že účast trestně stíhaných ve vládě není možná.

"Jednat o vládě neznamená do ní vstupovat," zdůraznil Hamáček. Pokud by se ČSSD měla na kabinetu podílet, podle něho by o tom museli po dokončení vyjednávání rozhodnout členové ČSSD ve vnitrostranickém referendu.

Sjednocení vidí Hamáček v diskusi, nikoli "mečem a násilím". "Žádný názor nemůžeme vylučovat z diskuse. Musí skončit to, že vedení ČSSD a její členové spolu nemluví," uvedl. Stranický program se musí obránit na tradiční sociálnědemokratické voliče, vyplynulo z Hamáčkova vyjádření. "Dejme lidem spravedlnost a oni nám dají svůj hlas," řekl.

Pokud by byl zvolen předsedou, Hamáček by se, jak uvedl hned pustil do přípravy kampaně před podzimními komunálními a senátními volbami.

Krejčík: Mohl bych být být změnou

Kandidát na předsedu ČSSD Miroslav Krejčík řekl v nominačním projevu delegátům sjezdu, že by mohl být změnou. Nenechal by sociální demokraty, jak uvedl, uprostřed bitvy osamocené, jako to udělal v půlce loňského roku před podzimními sněmovními volbami tehdejší předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Krejčík se nezmínil o tom, jaký postoj by měla strana zastávat k případným jednáním s hnutím ANO o vládě.

Krejčík rozebíral v projevu mimo jiné své motivace ke kandidatuře. Uvedl, že loni ČSSD a jejímu vedení stejně jako další členové a patrně i voliči přestal rozumět.

"ČSSD je vnímána jako strana, která má velmi silný klientelistický systém, který odrazuje a dělá z ní stranu nevolitelnou," uvedl Krejčík. ČSSD podle něho ani neumí vysvětlovat vlastní program. "Potřebujeme se dostat na 15 a více procent, abychom mohli opět začít prosazovat v praxi svou politiku," dodal.

Chovanec: ANO nás kdykoliv prodá

Hnutí ANO je partner, který ČSSD kdykoliv prodá. Uvedl statutární místopředseda strany Milan Chovanec. Bývalý ministr vnitra uvedl, že ČSSD by měla zvážit, proč by z takové pozice do vlády měla chodit. Chovanec také zkritizoval nárh ministerstev Jana Hamáčka, o která by měla ČSSD usilovat.

Chovanec zmínil, že ČSSD podle průzkumů dlouhodobě škodí nejednotnost. Sociální demokracie podle něj není schopna po debatě najít jednotící stanovisko, za které by se postavila. Z konkrétních věcí, které mohly ČSSD uškodit, zmínil policejní reorganizaci či kauzu kolem memoranda na těžbu lithia. "Byli jsme zneužiti," konstatoval k ostré kampani ohledně lithia těsně před sněmovními volbami ze strany ANO či KSČM.

V souvislosti s předvolebními útoky uvedl, zda opravdu chce ČSSD koaličního partnera, který ji prodá, kdykoliv se mu to bude hodit. "Z této pozice poddaného chceme vstupovat do příští vlády?" ptal se delegátů přítomných na sjezdu v Hradci Králové Chovanec.

Pokud by přesto ČSSD jednala o vládě, muselo by to být o programu a principech, dodal. "Ne podle výhodnosti pro pár funkcionářů (ČSSD), ale pro Českou republiku," řekl. Kritizoval ministerstva, která v souvislosti s ČSSD zmínil Hamáček, například ministerstvo pro místní rozvoj či zdravotnictví. "Kde jsou silová ministerstva? Ministerstvo práce? To radši do té vlády vůbec nechoďme," uvedl.

Pokud by skutečně ČSSD usilovala o uvedené resorty, vyplnil by se podle něj sen šéfa ANO Andreje Babiše. Chovanec s odkazem na stíhání Babiše v kauze Čapího hnízda zopakoval, že ve vládě by neměl být trestně stíhaný politik.

sinfin.digital