Odložme spory a podpořme Babiše, vyzývá sociální demokraty šéf komunistů Filip

Info.cz

Komunisté čekají, kam jednání o možné podpoře druhé vlády předsedy hnutí ANO Andreje Babiše nasměrují schůzky šéfů obou stran s prezidentem Milošem Zemanem. Babiš se Zemanem hovořil v neděli večer, předseda KSČM Vojtěch Filip navštíví Hrad ve středu odpoledne. Očekávají se také jednání nového předsedy ČSSD Jana Hamáčka s Babišem a Zemanem. 

Filip na webu strany vyzval nové vedení sociálních demokratů, aby podpořilo snahu prosadit levicový program a zvážilo podporu nově vznikající vládě jakoukoli formou.

Filip na stranickém webu napsal, že komunisté navrhli zavedení sektorové daně ve výši 24 procent (19 procent běžná daň pro právnické osoby plus pět procent finanční sektor). „Výnos zvýšené části ve výši pět procent chceme vázat na Státní fond rozvoje bydlení. Záměrem tohoto opatření je získat finance na výstavbu nájemního bydlení a podpory výstavby komunitního bydlení pro důchodce,“ uvedl.

Doplnil, že KSČM navrhla také zvýšit daň z dividend pro nerezidenty jako nástroj regulace odlivu zisku do zahraničí a růst minimální mzdy v následujících třech letech v hodnotě dvojnásobku růstu HDP.

„Všechny tyto naše návrhy jsou ve shodě s částí ČSSD. Vyzývám ČSSD, aby nás v tomto našem úsilí podpořila a zvážila podporu nově vznikající vládě jakoukoliv formou,“ uvedl. Je podle něj třeba odložit staré spory mezi ČSSD a KSČM.

sinfin.digital