Brno rozhoduje o nádraží a v koalici to vře. Hollan: Můžeme způsobit dopravní katastrofu

Po mnohaletých peripetiích, bouřlivých diskusích, protestech a dvou referendech v úterý brněnské zastupitelstvo zřejmě rozhodne o poloze hlavního nádraží. Kauza v posledních dnech klíží také magistrátní koalici, neboť zatímco se zástupci hnutí ANO přiklánějí k odsunuté variantě, Žít Brno a Zelení preferují rekonstrukci hlavního nádraží v centru města. Podle náměstka primátora pro kulturu, sociální věci a dopravu Matěje Hollana by si politici měli přiznat, že pokud schválí odsun nádraží bez tzv. kolejového diametru, způsobí městu dopravní katastrofu. Toho času občanský aktivista a lídr hnutí Žít Brno nám to řekl v exkluzivním rozhovoru.

Zvenčí se zdá, že se v Brně na magistrátu kvůli přesunu nádraží rozpadá koalice. Je to tak nebo to tak není?

Není to tak, že bychom spolu nedokázali mluvit, ale faktem je, že je zásadní, jak na brněnském zastupitelstvu dopadne finální hlasování o nádraží. Je to téma, které se v Brně řeší desítky let a teď stojíme před jedním z milníků. To hlasování bude zásadní.

O čem je v koalici spor?

No, na celé situaci mě mrzí, jakým způsobem se tady přistupuje k dopravní stránce celé věci. A také to, jakým způsobem se tady přistupuje ke koaliční smlouvě, kterou jsme k tomu spolu s hnutím ANO, lidovci, Zelenými a Piráty podepsali.

Půjde Žít Brno do voleb? Nevím, nejsem to teď schopen říct ani o sobě, říká Matěj Hollan

sinfin.digital