Zeman odsoudil vraždu slovenského novináře a jeho snoubenky

ČTK

pav

Miloš Zeman odsoudil vraždu slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Prezident vyjádřil naději, že pachatel bude dopaden. Na twitteru to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezident Miloš Zeman dnes odsoudil vraždu slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Vyjádřil naději, že pachatel bude dopaden. Na twitteru to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Čeští politici včetně premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) vraždu odsoudili již v pondělí, kdy se informace objevila v médiích, Hrad ale odmítl případ komentovat. Šok a zděšení nad smrtí kolegy v pondělí vyjádřili i čeští novináři a přední politici Evropské unie. Památku novináře v pondělí večer uctily i stovky lidí v Praze a Brně.

Miloš Zeman se o novinářích často vyjadřuje nelichotivě. Pozornost vzbudila například loni v Pekingu jeho poznámka týkající se značného počtu přítomných novinářů v místnosti. Český prezident vyjádřil názor, že je v sále mnoho žurnalistů a bylo by prý dobré je "likvidovat", na což ruský prezident Vladimir Putin diplomaticky reagoval: "Není třeba likvidovat, ale snížit jejich počet, to ano." Tento Zemanův výrok v pondělí připomněl například místopředseda KDU-ČSL Marián Jurečka na twitteru: "Vtipkování Zemana s Putinem, že novináři by se měli likvidovat, dnes vidíme bohužel v praxi, když byl na Slovensku zavražděn investigativní reportér Ján Kuciak a jeho partnerka."

sinfin.digital