Komunista Ondráček rezignoval na post šéfa komise pro GIBS. Šlo o bezpečí mojí rodiny, řekl

lup

luš

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček rezignoval na funkci šéfa sněmovní komise pro kontrolu GIBS. Páteční zvolení Ondráčka vyvolalo vlnu nevole, která vyústila ve včerejší protesty desetitisíců lidí v českých městech. KSČM na nominaci svého poslance navzdory tomu trvala a odmítala navrhnout náhradníka. Dnes ale ve sněmovně čelila sílícímu tlaku – většina stran avizovala, že by se Ondráčka snažily odvolat.

Ondráček vystoupil před poslanci viditelně rozrušený a naštvaný. Především pravicovým stranám adresoval kritiku, že ačkoli mluví o demokracii, „vyzývají k lynči za odlišné názory“. Řekl, že je vystavený takovému tlaku, že zvažoval policejní ochranu. 

„Já neodstupuji z této funkce na základě toho, že by tady bylo pár křiklounů na ulici, ale proto, že jsem vyhodnotil bezpečnostní situaci svoji a své rodiny,“ řekl Ondráček s odkazem na včerejší početné demonstrace desítek tisíc lidí proti jeho působení v čele komise.

„Můžete také navrhnou, abych byl zbaven mandátu a abyste mi odebrali občanství, protože to je demokracie ve vašem pojetí,“ adresoval v nadsázce vzkaz šéfovi lidovců Pavlu Bělobrádkovi, který dopoledne avizoval, že KDU-ČSL bude navrhovat odvolání Ondráčka i z funkce řadového člena komise pro kontrolu GIBS, aby komunisté mohli navrhnout přijatelnějšího kandidáta.

Petici proti Ondráčkovi podepsalo čtrnáct tisíc demonstrantů, podpisy dál přibývají

sinfin.digital