Pelikána nahradí poslušný náměstek Mlsna, píší lidovky. Chce si Hrad pojistit vydání Nikulina a Putinovu přízeň?

lup

V Babišově menšinové vládě se do budoucna možná schyluje k zásadní personální výměně. Jak uvedly Lidové noviny, vznikla dohoda premiéra v demisi Andreje Babiše s prezidentem Milošem Zemanem, v rámci které by v příštím Babišově kabinetu nebyl ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Nahradit by ho dle listu měl právník a náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Na první pohled běžná personální výměna může mít dalekosáhlé dopady i s ohledem na aktuální kauzu údajného hackera Jevgenije Nikulina. Babiš spekulace mírní, později na dotaz novinářů uvedl, že s Pelikánem počítá.

Ministr Pelikán se v poslední době mnohdy necítí jako součást vládního týmu. Naposledy ho rozčarovala podpora hnutí ANO pro komunistu Zdeňka Ondráčka, který i díky tomu na pár dní usedl do čela komise pro kontrolu GIBS. Pelikán na to konto naznačil, že zvažuje rezignaci – a podobná slova nepronesl zdaleka poprvé.

Podle Lidových novin se teď rýsuje varianta, že v novém Babišově kabinetu Pelikán o spravedlnosti přijde a nahradí ho ambiciozní a pohotový náměstek Mlsna. Na Hradě je to prý dojednáno a právě na Hradě má mít kořeny i jeden z hlavních důvodů možné výměny.

Šlechtová v příští vládě už nejspíš nebude. Víme, kde má být velvyslankyní

sinfin.digital