Protikuřácký zákon mírnější nejspíš nebude. Vláda zamítla návrhy poslanců

ČTK

raz

Vláda v demisi dnes odmítla poslanecký návrh na zmírnění protikuřáckého zákona. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) novinářům během jednání kabinetu řekl, že mezi ministry převážil názor, že je příliš brzy na posouzení dopadů zákona, který platí od konce loňského května. Bez ohledu na stanovisko vlády posoudí návrh sněmovna.

Novela, za níž stojí poslanec ODS Marek Benda, předpokládá ještě větší úlevu z úplného zákazu kouření pro menší hospody nebo bary. Na zařízení s plochou do 80 metrů čtverečních, v nichž se nepodává jídlo, by se restrikce nevztahovala. Provozovatelé by se tedy mohli rozhodnout, zda bude jejich podnik kuřácký, nebo nekuřácký.

Kuřárny by musely mít podle předlohy, kterou podepsalo na 90 poslanců z osmi klubů, vlastní odvětrávání, byly by bez obsluhy a mohly by zabírat nejvýše 30 procent plochy zařízení. Stejně jako do malých kuřáckých hospod a barů by do nich nesměli lidé mladší 18 let. Novela by dále zrušila odpovědnost hostinských za to, že podají alkohol dospělé osobě, u níž panuje podezření, že pak bude vykonávat činnost, kterou by mohla někoho ohrozit nebo poškodit majetek.

Protikuřácký zákon po půl roce: Více zákazníků v restauracích, méně mrtvic

sinfin.digital