CEFC prodává miliardový majetek těžce pod cenou. Zemanova rádce už nic nespasí, mizí i jeho fotky

Sinopsis

Od blízkých spolupracovníků prezidenta Miloše Zemana jsme se o osudu jeho čestného poradce a dnes již zřejmě bývalého „předsedy“ CEFC China Energy Jie Ťien-minga mnoho nedozvěděli. Naštěstí je tu hongkongský tisk, aby nám prozradil další peripetie. Včera se na hongkongském serveru Apple Daily objevil článek informující o tom, že nemovitý majetek CEFC je na prodej. Zprávu o jeho rozprodeji poté potvrdil Bloomberg i agentura Reuters.

Během posledních deseti let nakoupil Jie Ťien-ming jménem společnosti CEFC jen v Hongkongu přes různé zprostředkovatele luxusní nemovitosti v celkové hodnotě asi tří miliard hongkongských dolarů (kolem devíti miliard korun). Jedná se o obytné i komerční objekty.

V roce 2010 „nákupní“ aktivity znatelně vzrostly a vůbec nejvýznamnější byla roku 2016 akvizice čtyřpodlažního kancelářského centra v ikonickém Convention and Exhibiton Centre s vyhlídkou na Viktoriin přístav za skoro půldruhé miliardy jüanů. Na prodej jsou ale i zajímavé nemovitosti v Číně samotné a jinde po světě.

Neoslnil mě, ale chtěl investovat. A má jen půl žaludku, vysvětlil Zeman, proč vzal za poradce exšéfa CEFC

sinfin.digital