Fiala s Bartošem jdou za Zemanem. Chtějí mu předestřít, jak vynechat Babiše při skládání vlády

ČTK

luš

Předseda ODS Petr Fiala a předseda Pirátů Ivan Bartoš se dnes odpoledne postupně setkají s prezidentem Milošem Zemanem. Obě jednání na Hradě se budou týkat sestavování vlády. Bartoš se chce s prezidentem bavit o tom, zda nepověří sestavením vlády někoho jiného než premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Fiala minulý týden řekl, že ho zajímá, jak bude prezident řešit politickou krizi, kterou podle něj způsobil Babiš.

Předseda hnutí ANO Babiš vede jednání o sestavení vlády podruhé. První kabinet, s nímž předstoupil před poslance, nezískal ve Sněmovně důvěru. Následovala další série jednání se všemi politickými stranami, která zatím nemají výsledek.

Prezident Zeman v neděli řekl, že podle něj jsou už jen dvě možnosti vládního uspořádání: menšinová koalice ANO a ČSSD podporovaná KSČM, nebo jednobarevná vláda hnutí ANO, kterou by podpořily KSČM a SPD. Po nedělním jednání s Babišem prezident také řekl, že není na něm, aby vládu sestavoval. Ať mu Babiš přinese jakoukoli ze dvou zmíněných variant, podepíše ji, dodal.

sinfin.digital