Dezinformace, propaganda a nenávist. Kdo všechno proti tomu v Česku bojuje?

Lucie Štěchová

O Centru proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) a think-tanku Evropské hodnoty (resp. Kremlin Watch) jako subjektech, které se zaměřují na boj proti šíření dezinformací a propagandy, se toho v posledních dnech napsalo mnoho. Nejsou to ale jediné projekty s takovým zaměřením, které v Česku působí.

V loňském roce spustila skupina devíti studentů Masarykovy univerzity projekt Zvol si info, který si klade za cíl „zvýšit povědomí o důležitosti mediální gramotnosti mezi mladými lidmi v Česku“. „Už nás totiž nebaví dívat se, jak se chytré mozky plní hloupými informacemi,“ vysvětlují na webových stránkách projektu.

Studenti mají za to, že schopnost rozeznávat dezinformační a propagandistické články je zásadním předpokladem pro orientaci v současném světě, na českých školách prý ale výuce takové dovednosti není věnována dostatečná pozornost. Proto sepsali jednoduchý návod („Surfařův průvodce po internetu“), jež má lidem – zejména středoškolákům – pomoci rozpoznat, který článek stojí za přečtení a kterému se obloukem vyhnout.

„Surfařův průvodce nebude nikomu radit, co má číst. Každý má svůj vlastní mozek. S touhle mediální příručkou budeš jako čtenář schopný sám posoudit, jestli je článek kvalitní a stojí za to, nebo jestli se s tebou snaží tak trochu manipulovat. Zkrátka, kdyby byl internet obrovský supermarket s informacemi, tak Surfařův průvodce slouží jako výživový poradce, který ukazuje na problematické aspekty jednotlivých mediálních produktů,“ vysvětlují studenti.

Cenzura, nebo služba veřejnosti? Nový Chovancův úřad budí emoce

sinfin.digital