Exministr Balvín dostal podmínku za korupci

ČTK

Za korupci související s prodejem zámku Českého rozhlasu v Přerově nad Labem dostali bývalý ministr kultury Jiří Balvín, někdejší náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu Michal Koliandr a podnikatel Jan Hnilica desetiměsíční podmínku. Každý má zaplatit také peněžitý trest 240 000 korun. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 2. Rozsudek není pravomocný.

Podle obžaloby se Balvín nejprve setkal s podnikatelem Hnilicou, který se o zámek zajímal. Hnilica podle spisu dal bývalému ministrovi 250 000 korun. Balvín pak peníze podle žalobců předal Koliandrovi, který si polovinu nechal a druhou půlku donesl tehdejšímu řediteli Peteru Duhanovi jako "zálohu na chystaný prodej zámku". Duhan si obálku vzal, to, že jde o úplatek, mu prý došlo až později. Na radu spolupracovníků pak vše ohlásil policii.

Soud se dnes kauzou zabýval podruhé. Všichni muži byli nejprve loni v dubnu zproštěni obžaloby, jelikož podle soudkyně Hany Chaloupkové chyběly důkazy, že se trestný čin skutečně stal. Osvobozující verdikt však zrušil pražský městský soud, který nařídil nové projednání případu.

sinfin.digital