Ministerstvo zahraničí chce diplomata Füleho protlačit do čela OBSE. Jaké má šance?

Vendula Stadlerová

Významný post generálního tajemníka Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) by mohl obsadit český kandidát. O pozici se nejspíš bude ucházet bývalý eurokomisař pro evropskou integraci a kariérní diplomat Štefan Füle. Návrh na jeho nominaci předloží ministerstvo zahraničních věcí vládě. 

„Takto rozsáhlé zkušenosti v oblasti evropské a euroatlantické bezpečnosti a početné kontakty na nejvyšší politické úrovni jsou pro kandidaturu na pozici generálního tajemníka OBSE ideálními předpoklady,“ uvádí zpráva k nominaci, kterou má redakce INFO.CZ k dispozici.

Štefan Füle

V současnosti působí jako stálý zmocněnec ministerstva zahraničí pro OBSE. Do října 2014 byl komisařem Evropské komise pro rozšíření a politiku sousedství. Ve vládě Jana Fischera působil na pozici ministra pro evropské záležitosti a za vlády Miloše Zemana byl náměstkem ministra obrany. Zastával i diplomatické posty, včetně velvyslance v Litvě či Velké Británii.

Lobby ze „zamini“

Kampaň za Füleho zvolení povedou špičky ministerstva zahraničí spolu s velvyslanci působícími v členských zemích mezinárodní organizace. „Ministerstvo zahraničních věcí bude rovněž koordinovat realizaci a provádět vyhodnocování kampaně. Členové vlády a další ústavní činitelé by tuto kandidaturu měli podporovat při vhodných příležitostech, při kontaktech se svými partnery z účastnických států OBSE,“ uvádí Zaorálkův rezort v předkládací zprávě.

Nominaci Füleho do čela OBSE nejdřív musí schválit vláda. Kandidáty můžou jednotlivé státy předkládat do 17. února, proces výběru pak povede Rakousko, které je pro letošní rok předsednickou zemí OBSE. Šéfa organizace přímo vybírají ministři zahraničí zúčastněných států. Jeho mandát je tříletý s možností jednoho prodloužení na další tři roky.

Podle analytika Víta Dostála z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) by s křeslem šéfa OBSE získala česká diplomacie prestižní pozici. „OBSE je v tuto chvíli v podstatě jediná mezinárodní organizace, kde se vede dialog mezi Západem a Ruskem,“ podotkl. Právě proto ale výběr Füleho vůbec není jistý. Od května 2015 je totiž na sankčním seznamu osob, kterým Rusko zakázalo vstup do země. Přitom právě Moskva by s jeho angažmá v čele OBSE jako jeden ze zúčastněných států musela souhlasit.

sinfin.digital