Nová hvězda sociální demokracie? Náchodský starosta má na přání premiéra zachránit čest strany

Pavel Štrunc

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce, aby volební kampaň strany před letošními volbami do Sněmovny řídil poslanec a náchodský starosta Jan Birke. Má podle něj potřebný tah na branku. Birke zároveň usiluje o vstup do vedení strany. 

Po měsících spekulací má ČSSD zřejmě jasno. O její tvář, se kterou vyrazí do předvolebního boje, se má starat Jan Birke. I když ho musí ještě schválit Ústřední výkonný výbor, pozici má víceméně jistou.

 

Podle premiéra je Birke pracovitý regionální politik, který má velmi dobrou znalost prostředí ČSSD. „Zejména poslední tři roky jsem s Janem Birkem intenzivně spolupracoval při prosazování sociálnědemokratického a vládního programu v Poslanecké sněmovně," píše k výběru předseda vlády a ČSSD. Jméno Birkeho berou i Sobotkovi vnitrostraničtí kritici.

Podle poslance Jeronýma Tejce je Birke dobrou volbou. „Rozhodnutí má svou logiku, přinejmenším protože je dlouholetým členem sociální demokracie, má zkušenosti z komunální i z centrální politiky a především, účastnil se volebních kampaní. Jsem rád, že se nestal manažerem někdo, kdo třeba je v ČSSD jen pár měsíců a nikdy nevylepil ani jeden plakátek," řekl Tejc. Narážel tak na možnou kandidaturu tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy.

Od loga Náchoda k marketingu ČSSD

Sobotka dal přednost Birkemu v situaci, kdy volební preference moc šancí na obhajobu vítězství ve sněmovních volbách ČSSD nedávají. Birke ale bojovně tvrdí, že chce volby vyhrát. „Je to výzva, jsem vítězný typ," řekl.

Birke je podle zdrojů INFO.CZ pro Sobotku klíčový muž, zná dobře fungování strany, ve své domovině Náchodě je oblíbeným starostou. Let do horních pater politiky mu nezastavil ani nedávný problém s logem města. Deník Blesk napsal, že hlavní prvek loga, za které Náchod dal 150 tisíc korun, je ve veřejně dostupné infobance k dispozici za pět dolarů (127 korun).

Volební manažer nemusí být Birkeho jediná vysoká funkce v rámci strany. Na březnovém sjezdu ČSSD se chce ucházet o místo v nejužším vedení strany. 

sinfin.digital