Dát dítěti na zadek? Ve Francii to nově zakazuje zákon. Jak je to v Česku?

Lucie Štěchová

Top články autora
Test

Rodiče ve Francii si budou muset dvakrát rozmyslet, jestli dát dítěti za nějaký prohřešek na zadek. Francouzští zákonodárci v závěru loňského roku schválili zákon o rovnosti a občanství, v němž zakazují fyzické trestání dětí. Česká republika patří mezi jednu z mála evropských zemí, která podobné nařízení ve svém právním systému nemají. A v dohledné době se na tom nejspíš nic nezmění. Předsedkyně sněmovní komise pro rodinu Radka Maxová (ANO) zdůrazňuje, že Česká republika i tak považuje násilí na dětech za naprosto nepřípustné.

Dvaadvacátého prosince se země galského kohouta stala dvaapadesátou na světě, která výslovně zakazuje veškeré formy fyzického trestání dětí. V paragrafu 68 zákona o rovnosti a občanství (la loi égalité et citoyenneté) konkrétně stojí, že se „vylučuje jakékoliv kruté, nelidské či ponižující jednání, včetně fyzických trestů“. Francouzští rodiče se ale nemusí bát, že by jim za překročení zákona hrozilo trestní stíhání, norma spadá pod občanský zákoník.

Usměrnění dětí plácnutím na zadek je mezi francouzskými rodiči rozšířený výchovný prostředek. V průzkumu pro TNS-Sofres se k jeho užívání přiznalo 67 % respondentů, víc než osmdesát procent francouzských rodičů se navíc vyslovilo proti zákazu tělesných trestů.

Syrské děti si kvůli válce musí hrát v podzemí

sinfin.digital