5 věcí, které byste dnes měli vědět

ČTK

MIA

Obvodní soud pro Prahu 10 bude pokračovat v projednávání žaloby somálské studentky týkající se nošení hidžábu. Evropský parlament bude volit místopředsedy, šanci má i český zástupce Pavel Telička. Čecha Zdeňka Pfeifera obviněného z šíření viru HIV dopadli v Thajsku. Co dalšího by vám dnes nemělo uniknout?

Spor o hidžáb

Obvodní soud pro Prahu 10 se bude opět zabývat případem somálské studentky, která žaluje Střední zdravotnickou školu kvůli sporu o hidžáb. Ayan Jamaal Ahmednuurová tvrdí, že jí škola zakázala šátek nosit a tím ji diskriminovala v přístupu ke vzdělání a svobodné volbě povolání a požaduje omluvu a kompenzaci ve výši 60 tisíc korun. Škola oponuje, že dívka nedoložila včas potřebné dokumenty, a proto pozbylo přijetí ke studiu platnosti. Předchozí projednávání případu vzbudilo velký zájem veřejnosti, líčení se účastnili studenti školy i někteří odpůrci islámu.

Zatčený Čech

Čech Zdeněk Pfeifer, kterého před dvěma lety prošetřovala policie pro vědomé šíření viru HIV, stejně jako pro výrobu a distribuci pornografie, zadržela thajská policie. Komisařka Věra Hyšplerová z Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje už dříve potvrdila, že Česko informovalo Thajsko o možnosti pobytu hledaného muže na jeho území. Po zadržení budou následovat jednání o vydání do České republiky, kterému by nemělo stát nic v cestě, jelikož muži vypršelo vízum pro pobyt v Thajsku v roce 2015.

Kandidovat budu, oznámil Zeman politikům a svému okolí. Jaké šance mu dávají politologové?

sinfin.digital