Jak přežít lavinu? „Plavte, pokud se zastaví, už moc nezmůžete,“ radí záchranář

Adam Kotrbatý

Z hotelu, který ve středu zavalila lavina, přicházejí dobré zprávy. Záchranáři po víc než 40 hodinách nalezli přeživší včetně dětí. Pod závalem přitom lidé běžně umírají během minut. Podle záchranáře krkonošské Horské služby Pavla Cingra jsou však za určitých okolností možné i podobné případy jako ten z Itálie. 

Jak se má člověk chovat, pokud se na něj řítí lavina?

Pokud si strhnete lavinu vy někde ve volném terénu, doporučuji zbavit se veškerých předmětů, které vás táhnou dolů. Takže zahodit lyže, hůlky a batoh. Batoh tedy jen, když ho nemáte se systémem airbag. Jestliže systém máte, použijte ho. Poté se nějakými pohyby držte na povrchu laviny. Dokud jede, dá se v ní hýbat. Když se začne zastavovat, tak nacpěte ruce před obličej, hrudník, schulte se do klubíčka. Pokud to jde, vytvořte si prostor na dýchání.

Ale to platí jen, když ji strhnete vy. Co, když ji způsobí zemětřesení jako v Itálii?

Když na vás lavina přijede z vrchu a vy zůstanete na tom místě a zastaví se, tak v ní plavat nemůžete. To je jasné. Pokud v lavině pokračujete, chová se trochu jak voda. Můžete se v ní pohybovat. Jakmile se zastaví, tak se to upěchuje, že se člověk ani nehne.

Je po zastavení ještě nějaká šance, jak se z potíží dostat vlastními silami?

Jakmile se lavina zastaví, moc šancí něco udělat už není. Je důležité, aby lidé ve volném terénu používali lavinovou výbavu. To je lavinový vyhledávač, pípák, sondu, lopatu. Neměli by tam chodit sami. Jsou pravidla, že by měl lyžovat jeden, zbytek skupiny ho v tu chvíli sleduje, pak vyjede druhý. Aby případně lavina zavalila jenom jednoho a zbytek ho mohl v krátkém čase najít a s pomocí lopaty ho vyhrabat.

sinfin.digital