V noci byly rekordní mrazy, teploty spadly až k minus 23 stupňům. Česko nadále dusí smog

ČTK

ekb

Nejnižší teplota byla dnes v noci naměřena ve Volarech na Prachaticku, kde teploměr ukazoval minus 23,8 stupně Celsia. Počasí nenahrává ani smogové situaci, která se zhoršila v Praze, středních Čechách, na Ústecku nebo v Olomouckém kraji. Meteorologové proto vyzývají lidi, aby nechali auta doma.

Kromě Volarů padaly teplotní rekordy také v Černé v Pošumaví, kde naměřili minus 19,4 stupně. Byl tak překonán rekord z loňska minus, kdy činil 17,1 stupně. V Byňově na Českobudějovicku bylo dnes minus 17,3 stupně, původní rekord minus 16,3 stupně je z roku 1992.

Tuhé mrazy a bezvětří mají na svědomí také zhoršující se smogovou situaci. Kvůli vysoké koncentraci polétavého prachu vyhlásili v Praze signál regulace. Platí od dnešního časného rána do odvolání, oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Magistrát žádá řidiče, aby vůbec nevyjížděli. Kvůli velmi špatné smogové situaci by měli pobyt venku omezit malé děti, starší lidé a lidé s chronickými dýchacími potížemi a srdečními onemocněními. Fyzicky náročných aktivit pod širým nebem by se měli vyvarovat i zdraví dospělí.

Podobná situace je také ve středních Čechách a na Olomoucku, kde byla rovněž vyhlášena regulace.  Nejméně na polovině středočeských stanic překročil dvanáctihodinový průměr koncentrací částic polétavého prachu hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin se ani pokles nepředpokládá.

Naopak na Třinecku se situace zlepšuje a dnes ráno regulaci odvolali. V Pardubickém a Královéhradeckém kraji platí regulace už od pátku, celkem je tedy už v pěti krajích.

sinfin.digital